Konzervativna stomatologija

Konzervativna stomatologija temelj je stomatologije jer ima za cilj sanirati zub oštećen karijesom. Na taj način ga štiti od daljnjeg propadanja i vađenja. Bavi se funkcionalnom i estetskom obnovom prirodnog zuba. Budući da na više načina možemo spasiti zub, konzervativna stomatologija podrazumijeva razne metode i neizravne restauracije zuba:

 • dijagnostika
 • liječenje zuba = endodoncija
 • kompozitni ispuni = plombe
 • keramički ispuni – inlay, onlay, overlay.

Oštećeno zubno tkivo nadoknađujemo ispunima.

Sinonim za konzervativnu stomatologiju je restaurativna stomatologija.

Zubni ispuni = plombe

Kompozitni ispuni predstavljaju najčešći stomatološki zahvat. Rekonstrukcija zuba zahvaćenog karijesom radi se pomoću ispuna kojim popunjavamo kavitet (rupu) u zubu nastao nakon što smo odstranili karijes. Postoje direktni i indirektni ispuni.

Direktni se izvode odmah u ustima pacijenata u ordinaciji, a indirektni se izrađuju u zubnom laboratoriju sofisticiranom tehnologijom na temelju otiska zuba te se potom apliciraju pacijentu u usta.

Direktni zubni ispuni zastupljeniji su u stomatološkoj praksi od indirektnih (keramičkih) jer su financijski povoljniji. To su amalgamski i kompozitni ispuni.

Besplatan pregled u Poliklinici Pavlović

Posjetite nas na besplatnom prvom pregledu kako bismo Vam potvrdili jeste li kandidat ili kandidatkinja za dentalne implantate.

Amalgamski zubni ispuni

Nazivamo ih još srebrnim, sivim ili crnim plombama, a vežu se za tvrda zubna tkiva makromehaničkom vezom.

Mane ove vrste ispuna su:

 • odstranjivanje velikog dijela zdrave zubne supstance kako bismo oslobodili dosta prostora tj. stvorili veći kavitet
 • sadrži više vrsta metala te opasnu živu pa znanost tvrdi da nije dobar za zdravlje.

Znate li da EU direktiva zabranjuje apliciranje amalgamskih plombi za djecu do 15 godina starosti, trudnice i dojilje zbog neurotoksične žive u amalgamu?

Preporuka struke i EU za sve pacijente i stomatologe jest izbjegavanje primjene amalgamskih plombi. Dozvoljeno je jedino u slučaju kada je to medicinski opravdano. Amalgam je dopušten samo u obliku kapsula.

Kompozitni zubni ispuni

Budući da je riječ o estetski superiornijim ispunima u odnosu na amalgamske, nazivamo ih bijelim ispunima jer se bijelom bojom fantastično asimiliraju u zubni niz. Izrađuju se od kompozitnih materijala, a vežu se kemijski, što je uz boju, njegova druga prednost u odnosu na amalgam. Kompozitni materijali imaju mnogo jaču snagu adhezije na zub od amalgama pa upravo zbog toga zub treba i manje brusiti. Kaviteti su manji, što znači da odstranjujemo manje zdravog zubnog tkiva, čime pošteđujemo zub od većeg brušenja.

Dok postavljamo kompozitni ispun, pacijent mora biti miran i ne smije zatvarati usta zato što zub ne smije doći u kontakt sa slinom. U slučaju da se to dogodi, kompozit se neće dobro povezati.

Znate li da za prednje zube postoje kompoziti u više nijansi boje, polunijansi i pigmenata? Pravim odabirom nijanse stomatolog estetski uklapa ispun među prirodne zube pacijenta kako ne bi upadao u oči. Cilj je da se ispun ne primijeti i da djeluje poput prirodnog zuba.

Za stražnje zube, gdje su žvačne sile najjače, koristimo kompozit u tvrđim varijantama.

Kompozit se nanosi u slojevima različitih nijansi boja, a svaki sloj zasebno stvrdnjavamo svjetlom. To se radi da bismo dobili prirodan izgled zuba. Naime, prirodan zub nije posvuda identične boje; uz zubno meso nešto je žući, prema sredini bjelji, a na rubu lagano transparentan.

Konzervativna stomatologija – funkcija i estetika

Današnje vrijeme nameće imperativ estetike. U stomatologiji on nikako ne bi trebao ići na štetu funkcije. Konzervativna stomatologija razvila se upravo zato da bi osposobila zub za svoju ulogu. Osim amalgamskih, postoje kompozitni i keramički ispuni koji su bijele boje, a koji istovremeno zadovoljavaju i funkciju i estetiku zuba.

 

Keramički ispuni

Keramički ispuni posljednji su doseg simbioze konzervativne i estetske stomatologije.

 • Inlay keramički ispun – rekonstruiramo samo unutarnji dio zuba. Prilikom zagriza nema nikakvih dodirnih točaka sa zubima druge čeljusti.
 • Onlay keramički ispun – rekonstruiramo nešto veći dio zuba u odnosu na inlay jer je neophodno nadograditi kvržice zuba. Dolazi u kontakt sa suprotnim zubom tijekom zagriza.
 • Overlay keramički ispun – najveća rekonstrukcija zuba nadoknađivanjem unutarnjih i vanjskih dijelova krune zuba, čime ispun dolazi u kontakt sa suprotnim zubom tijekom zagriza.

Riječ je o indirektnim, minimalno invazivnim i diskretnim zahvatima koji se bojom i oblikom u potpunosti stapaju s prirodnim zubom.  Njima rekonstruiramo zub oštećen karijesom ili traumom. Za razliku od kompozitnih i amalgamskih ispuna, koji se rade u ordinaciji direktno u pacijentovim ustima, keramički ispuni izrađuju se u zubotehničkom laboratoriju na temelju otiska zuba.

Kada se preporučuju keramički ispuni?

 • Kada ne možemo napraviti klasični kompozitni i amalgamski ispun zbog izrazito velikog oštećenja zubne krune.
 • Kada oštećenje zuba karijesom nije toliko veliko da je potrebna zubna krunica.
 • Kada pacijent želi trajno rješenje, a ima veći karijes.
 • Kada obnavljamo devitalizirani ili slomljeni zub.
 • Kada vraćamo malokluziju.
 • Kada želimo postići bolju estetiku.
 • Kada želimo zamijeniti amalgamski ili stari kompozitni ispun.

Postupak

 1. Uklanjamo karijes.
 2. Prepariramo zub.
 3. Uzimamo otisak.
 4. Otisak šaljemo u zubotehnički laboratorij.

Zahvaljujući modernoj CAD-CAM tehnologiji, keramički ispuni brzo se izrađuju, a potom ih trajno cementiramo u ordinaciji.

Konzervativna stomatologija u Poliklinici Pavlović

Primarna zadaća svakog stomatologa jest liječenje zuba. Saniranjem karijesa čuvamo zub od daljnjeg propadanja kako bi mogao što duže služiti svojoj svrsi. Zahvaljujući modernim materijalima, danas se ispuni bojom i oblikom u potpunosti stapaju s tretiranim zubima, kao i onima u njihovoj neposrednoj blizini, bez vidljivih tragova intervencije na zubu. U našoj poliklinici Vaši ispuni u potpunosti će zadovoljiti funkciju i estetiku. Obratite nam se s povjerenjem.

konzervativna

Besplatan pregled u Poliklinici Pavlović

Posjetite nas na besplatnom prvom pregledu kako bismo Vam potvrdili jeste li kandidat ili kandidatkinja za dentalne implantate.