Parodontologija

Parodontologija je jedna od grana dentalne medicine koju primjenjujemo u našoj ordinaciji. Uloga parodontologije je spašavanje zubi od ispadanja. Djeluje na tri plana:

  • prevenira
  • dijagnosticira
  • liječi bolesti parodonta – gingivitis i parodontistis (parodontozu).

Parodont je jedinstveni naziv za okolna potporna tkiva zuba:

  • zubnog mesa (gingive)
  • cementa
  • parodontnog ligamenta
  • alveolarne kosti.

Da bismo imali zdrave zube, glavni uvjet jest zdrav i čvrst parodont.

Uzroci parodontnih bolesti

Glavni uzrok upale zubnog mesa jest loša higijena, no neke od posljednjih istraživanja potvrđuju da parodontitis može biti nasljedna bolest te da može biti posljedica nekih bolesti.

Parodontne bolesti uzrokuju sljedeći uzroci:

  • loša oralna higijena – neočišćeni plak, zubni kamenac
  • genetika
  • neke sistemske bolesti – diabetes, AIDS, leukemija, šećerna bolest

Besplatan pregled u Poliklinici Pavlović

Posjetite nas na besplatnom prvom pregledu kako bismo Vam potvrdili jeste li kandidat ili kandidatkinja za dentalne implantate.

Kome se preporučuju parodontološki tretmani?

Preventivni postupak, čišćenje zubnog kamenca preporučuje se svima barem dvaput godišnje, kako bi se spriječila pojava parodontne bolesti, a osobama koje već boluju od kronične upale zubnog mesa preporučujemo parodontološku obradu čišćenja kamenca s vratova zuba te parodontnih džepova četiri puta godišnje te učestale kontrole.

Parodontologija – preventivna mjera

Čišćenje zubnog kamenca vrlo je brz, bezbolan i jednostavan postupak koji uklanja zubni kamenac. Preporučuje se minimalno dvaput godišnje, a po potrebi i češće, ako je netko skloniji bržem stvaranju zubnog kamenca. U kombinaciji s drugim dvjema uslugama – pjeskarenjem i poliranjem zubi – Vaši zubi će biti svjetliji i duže otporniji na stvaranje novog kamenca.

Pjeskarenjem zubi čistimo prostor između zuba, koji nije moguće očistiti zubnom četkicom ili se ne može dobro očistiti zubnim koncem. Koristimo tzv. pjeskaru, uređaj koji čisti zube pomoću kontroliranog mlaza sitnih čestica natrijeva bikarbonata u spreju vode i komprimiranog zraka. Na kraju tretmana zube poliramo specijalnim pastama kako bismo  zagladili površinu zuba te oni na taj način postali manje podložni na nakupljanje plaka.

Čišćenje zubnog kamenca u stomatologiji provodi se na dva načina, subgingivalno (skidanje kamenca ispod gingive i uklanjanje kamenca iz parodontnih džepova) i supragingivalno (skidanje kamenca s površine zuba). Subgingivalno skidanje kamenca obavlja se kiretama jer se kamenac struže s vratova zubi pa taj zahvat stvara bol. Zbog toga se izvodi u lokalnoj anesteziji. Za supragingivalno čišćenje zubnog kamenca  nije potrebna lokalna anestezija.

Parodontologija uspješno liječi gingivitis

Znate li da je upala parodonta uz karijes najčešća bolest usne šupljine u današnje vrijeme?

Gingivitis je početna upala zubnog mesa. Ako se ne liječi, prerasta u ozbiljniju i kroničnu upalu, parodontitis ili parodontozu (termin koji se češće koristi u svakodnevnom govoru).

Uzrokuje ga nataloženi kamenac na zubima, koji se razvija iz plaka. Plak je ljepljivi sloj na zubima koji obiluje štetnim bakterijama. Stvara se od proteina i nusproizvoda iz hrane. Bakterije iz onečišćenog plaka šire se po zubima oštećujući caklinu, što uzrokuje nastanak karijesa. Meke naslage (plak) na zubima vrlo lako se mogu odstraniti četkicom, pastom i zubnim koncem. Nataloženi plak s vremenom se mineralizira i pretvara u zubni kamenac (tvrde naslage na zubima), koji se ne može odstraniti četkicom za zube, već samo profesionalnim skidanjem zubnog kamenca. Bakterije koje nastanjuju zubni kamenac razlog su upaljenog zubnog mesa koje postaje bolno na dodir, otečeno te može krvariti tijekom četkanja zubi.

Kronična upala – parodontitis

Zanemarimo li liječenje gingivitisa, upala se širi i može prouzročiti mnoge veće posljedice, npr. povlačenje kosti i gubitak zdravih zubi nakon što se rasklimaju uslijed povlačenja čeljusne kosti. Kronična upala naziva se parodontitis, a najviše zahvaća dublje strukture koje okružuju zub, kost i vlakna koja povezuju zub i kost. Kamenac se zavlači ispod gingive stvarajući parodontne džepove, žarišta upale,  u koje se zavlače hrana i bakterije, a koje je jako teško čistiti. Parodontitis razara potporna tkiva zuba, a uzrokuju  katastrofalnu posljedicu –  ispadanje zdravih zubi.

Kod parodontitisa više ne pomaže preventivna mjera čišćenja zubnog kamenca na klasičan način, već je potrebno napraviti parodontološku obradu kiretama jer se kamenac proširio ispod zubnog mesa i na vratove zuba. Pacijenti trebaju znati da se parodontoza ne može izliječiti, ali se može uspješno zaliječiti i na taj način spriječiti daljnju progresiju bolesti. Stanje se održava tako da pacijent dolazi kvartalno na parodontološku obradu, a po potrebi uzima i antibiotike te kod kuće održava propisanu rigoroznu oralnu higijenu.

Parodontologija u Poliklinici Pavlović – rješenje za Vaše probleme sa zubnim mesom

Imate li problema sa zubnim mesom koje krvari dok obavljate oralnu higijenu ili dok jedete, to je očiti simptom parodontne bolesti. S prvim znakovima krvarenja potrebno je obratiti se stomatologu kako bi pravovremeno započeli s liječenjem i spasili zube od ispadanja. Isto tako, planirate li ugraditi zubne implantate i samo želite zamijeniti stare mostove ili zubne krunice, a imate problema sa zubnim meso, preporučujemo prije parodontološki sanirati problem kako bi implantološki zahvat i protetski rad imali pozitivan ishod.

paradontologija

Besplatan pregled u Poliklinici Pavlović

Posjetite nas na besplatnom prvom pregledu kako bismo Vam potvrdili jeste li kandidat ili kandidatkinja za dentalne implantate.