Endodoncija = liječenje zuba

Endodoncija je grana dentalne medicine kojom nastojimo spasiti zub i ostaviti ga što duže na životu kako bi obavljao svoju funkciju.

Prvo što je neophodno napraviti jest postavljanje dijagnoze, a zatim, ako je moguće spasiti zub od vađenja, pristupamo endodontskom zahvatu, koji podrazumijeva liječenje bolesti zubne pulpe (živca).

Riječ je o svojevrsnom mikrokirurškom zahvatu koji zahtijeva preciznost i iskustvo stomatologa jer se liječe zubni kanali i vadi pulpa (živac).

Pulpa zuba

Pulpa zuba sastoji se od:

 • živaca
 • krvnih žila.

Ako se pulpa zuba zahvaćena karijesom ne liječi, infekcija razara okolnu kost te uzrokuje sve veće probleme i bolove.

Karijes uzrokuje infekciju pulpe jer prodire u zubno tkivo. Ne sanira li se na vrijeme, širenje bakterija u pulpu izaziva upalu pulpe. Kako bi se zub uspješno izliječio, neophodno je izvaditi inficiranu pulpu zuba, a zatim očistiti kanale korijena zuba i napuniti taj prostor umjetnim materijalom.

Jeste li znali da neliječeni zubi mogu uzrokovati razne probleme drugim organima: srcu, bubrezima, zglobovima i mozgu? Manje je poznato da bolesni zubi mogu biti razlog alopecije (pojačanog gubitka kose)?

Imate li neki od navedenih problema, možda biste trebali provjeriti zdravlje zuba.

Besplatan pregled u Poliklinici Pavlović

Posjetite nas na besplatnom prvom pregledu kako bismo Vam potvrdili jeste li kandidat ili kandidatkinja za dentalne implantate.

Prednost endodoncije

Endodontski tretman koristan je jer djeluje preventivno u dva slučaja:

 • sprječava vađenje zuba
 • odgađa vađenje zuba.

 

Kada preporučujemo endodontski zahvat?

Prije svega, treba napomenuti da je više uzroka koji dovode do ovog zahvata:

 • neodržavanje ili neadekvatno održavanje oralne higijene
 • gangrena zuba
 • neliječeni zub
 • neadekvatno liječeni zub.

U slučaju da imate gangrenu zuba, inficiran zub ili zub zahvaćen dubokim karijesom koji ne može sanirati kompozitni ili keramički ispun, preporučujemo endodontski zahvat s kojim treba započeti odmah kako bismo probali spasiti zub na vrijeme.

endodoncija
endodoncija

Postupak – endodoncija

 

 1. Liječenje zuba invazivan je zahvat koji se izvodi u lokalnoj anesteziji.
 2. Postavljamo koferdam tj. gumiranu plahticu oko zuba kako bismo izolirali zub od doticaja sa slinom i provodili liječenje u suhim uvjetima.
 3. Otvaranje zuba.
 4. Temeljito čišćenje i dezinfekcija korijenskih kanala. Vadimo ostatke pulpe i bakterija.
 5. Laserska dezinfekcija zuba.
 6. Proširujemo i oblikujemo kanal. Punimo kanale biološki prihvatljivim materijalom (Thermafill punjenje) radi sprječavanja daljnjeg prodora bakterija iz usne šupljine u organizam.

Elektronski endometar ili apex locator uređaj  je kojim određujemo položaj foramena. Pomoću njega možemo odrediti dužinu korijenskog kanala, što nam bitno olakšava postupak.

Strojnom obradom korijenskih kanala postiže se pravilniji oblik kanala, a terapija je učinkovitija te ugodnija za pacijenta.

Jednoposjetna endodoncija

Znate li da danas postoje uređaji kojima možemo izvršiti jednoposjetnu endodonciju? Upravo takvu vrstu endodoncije pružamo i u našoj ordinaciji.

Što to znači za pacijenta i kakva je prednost u odnosu na tradicionalno liječenje zuba?

Učinak jednoposjetne endodoncije isti je kao kod tradicionalnog liječenja zuba, ali s jednom velikom iznimkom, koja predstavlja veliku prednost. Zub možemo izliječiti u samo jednom dolasku u ordinaciju. Kod tradicionalnog načina Vaše dragocjeno vrijeme liječenja neophodno je više dolazaka. Jednoposjetnom endodoncijom štedimo Vaše dragocjeno vrijeme.

Endodoncija u Poliklinici Pavlović 

U našoj ordinaciji koristimo sofisticiranu tehnologiju za jednoposjetnu endodonciju.

Ako stomatolog procijeni da je u Vašem slučaju moguće napraviti endodonciju u samo jednom dolasku, predložit će Vam provođenje jednoposjetne endodoncije, čime ćemo brže izliječiti Vaš zub. Na taj način  produžujemo mu životni vijek, sprječavamo ili odgađamo njegovo vađenje. Kada s godinama devitalizirani zub potamni, možete ga izbijeliti tzv. endodontskim izbjeljivanjem. U našoj ordinaciji izvodimo unutarnje i vanjsko izbjeljivanje zubi.

Besplatan pregled u Poliklinici Pavlović

Posjetite nas na besplatnom prvom pregledu kako bismo Vam potvrdili jeste li kandidat ili kandidatkinja za dentalne implantate.