Izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubi odlična je metoda kojom uljepšavamo osmijeh svojih pacijenata. Budući da je fokus na estetici osmijeha, izbjeljivanje zubi spada u granu dentalne medicine koju nazivamo estetskom stomatologijom.

Riječ je o vrlo efektnoj i brzoj estetskoj metodi koja postiže dugotrajne rezultate. Postoji više načina izbjeljivanja zubi.

Postoje i gelovi za izbjeljivanje u kućnoj radinosti, ali preporuka je da izbjeljivanje zubi posvetite u stručne ruke. Naime, nevješto rukovanje gelom kod kuće može proizvesti neželjene učinke:

 • zubi se ne izbijele dovoljno
 • nakon izbjeljivanja, zubi imaju pigmentirane mrlje po sebi zbog neravnomjerenog nanošenja gela
 • oštećeno zubno meso zbog peroksida.

U Poliklinici Pavlović koristimo izbjeljivanje Opalescence Boost gelom.

 

Što je Opalescence Boost gel?

Opalescence Boost je gel namijenjen profesionalnom izbjeljivanju zubi. Riječ je o certificiranom proizvodu vodećeg proizvođača gelova za izbjeljivanje zubi. Opalescence Boost gel aktivira se kemijski bez lasera ili lampe. Medicinski je dokazano da gel nije štetan za zdravlje zubi i usne šupljine.

Riječ je o vrlo jednostavnom i bezbolnom postupku koji ne oduzima mnogo vremena.

Prednost izbjeljivanja

Imate li zdrave zube, čijim ste oblikom i veličinom, ali ne i bojom zadovoljni, izbjeljivanjem uspješno možete riješiti problem bez potrebe za invazivnom terapijom – brušenjem zubi za zubne krunice. U tom slučaju nema potrebe raditi keramičke zubne ljuskice – veneers jer je znatno skuplja terapija od izbjeljivanja.

U odnosu na ostale metode izbjeljivanja, ta metoda ima nekoliko prednosti, jer osim estetske, ispunjava i zdravstvenu funkciju:

 • štiti zubno meso
 • jača zubnu caklinu
 • sprječava nastanak karijesa.

Besplatan pregled u Poliklinici Pavlović

Posjetite nas na besplatnom prvom pregledu kako bismo Vam potvrdili jeste li kandidat ili kandidatkinja za dentalne implantate.

Postupak – izbjeljivanje Opalescence Boost gelom

 1. Radimo pregled.
 2. Stomatolog utvrđuje stanje i stupanj obojenosti zubi.
 3. Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi. 

Želimo li postići najbolji efekt i ravnomjerno raspoređenu boju, ovaj korak ne bismo smjeli preskakati.

 1. Zaštićujemo desni.
 2. Apliciramo gel na zube.
 3. Pacijent sjedi jedan sat u stomatološkom stolcu dok Opalescence Boost gel djeluje na zubima.

Zašto zubi tamne?

Više je razloga za to: konzumacija duhana, čaja, kave, vina, obojanih voćnih sokova, trauma zuba ili izvađen živac zuba.

izbjeljivanje zubi u Poliklinici Pavlović, Zagreb

Kada se preporučuje izbjeljivanje zubi?

Kada netko ima sve prirodne i zdrave zube, a nije zadovoljan njihovom žućkastom ili sivkastom bojom, izbjeljivanje zubi je idealan postupak jer za kratko vrijeme može izbijeliti zube za nekoliko nijansi, a rezultati izbjeljivanja traju dugo – i do 2 godine, ako se osoba kojoj su izbjeljeni zubi, pridržava uputa stomatologa što treba izbjegavati od hrane i pića.

Jedini nedostatak izbjeljivanja zubi je nemogućnost da se posvijetle zubne krunice, mostovi ili proteze koje imaju pacijenti. U tom slučaju prirodni zubi se izbijele, dok umjetni zubi ostaju iste boje, što estetski nije najbolje rješenje. Zato se izbjeljivanje zubi preporučuje osobama koje imaju sve prirodne i zdrave zube.

Endodontsko izbjeljivanje avitalnih zubi

U slučaju da su neki zubi potamnili zbog vađenja živca, tada se primjenjuje tzv. endodontsko izbjeljivanje zuba. Dijagnosticiramo stanja zubne pulpe. Ako je vitalna (živa), standardno estetsko tj. vanjsko izbjeljivanje vrlo često postiže efekt  i kod samo jednog zuba koji želimo izbijeliti.

Ipak, diskoloracija endodontski tretiranog zuba najčešće je pokazatelj mrtvih živaca unutar pulpe. Zub tamni jer se u njemu ne događa protok krvi. Ima zaostale krvi ili sekreta u dentinskim tubulusima. Ovdje standardno, vanjsko (površinsko) izbjeljivanje ne postiže željene rezultate. Kada imamo ovakav slučaj, prije izbjeljivanja čistimo korijenski kanal radi uklanjanja mrtvog tkiva, ako endodontska terapija još nije provedena. To je obično slučaj kod traume zuba.

Endodontsko izbjeljivanje zuba nazivamo unutarnjim izbjeljivanjem jer zub izbjeljujemo iznutra prema van, a to znači da u endodontski tretirani zub stavljamo uložak hidrogena, tj. vodikov peroksid. Zahvaljujući njemu, zub se izbjeljuje iznutra.

Vodikov peroksid se u kemijskoj reakciji oksidacije raspada na kisik i vodu. Molekule kisika kao aktivna tvar prodiru u zubnu strukturu te na taj način izbjeljuju avitalni zub. Za razliku od vanjskog izbjeljivanja, koje više ne moramo ponavljati, postupak ponavljamo nakon nekoliko dana dok ne postignemo željenu boju i tada se zub konačno zatvara.

 

Izbjeljivanje zubi Opalescence Boost gelom u ordinaciji

Opalescence Boost gel ne može se koristiti samostalno kod kuće. Riječ je o metodi profesionalnog izbjeljivanja zubi koje se izvodi u stomatološkoj ordinaciji. Postižemo iste rezultate kao kod izbjeljivanja lampom ili laserom, samo je način aktiviranja gela drugačiji.

Imamo dugogodišnje iskustvo u izbjeljivanju zubi te postižemo izvrsne i dugotrajne rezultate. Obratite nam se s povjerenjem. Uljepšajte i pomladite svoj osmijeh novom nijansom zubi!

 

Kako što dulje održati postignutu boju?

Prva dva tjedna ne preporučuje se konzumacija hrane i pića koji mogu obojiti zube: alkohol, cigarete, kava, čaj, gazirani sokovi, voćni sokovi, vino i slično. Naime, boji je potrebno desetak dana da se stabilizira.

Besplatan pregled u Poliklinici Pavlović

Posjetite nas na besplatnom prvom pregledu kako bismo Vam potvrdili jeste li kandidat ili kandidatkinja za dentalne implantate.